megasalexandrosfc.gr ⚽  Επικοινωνήστε  ⚽  Ακολουθήστε      ⚽ 

Βρίσκεστε εδώ: Άρχή » Πληροφορίες Ιστότοπου »


Πληροφορίες Ιστότοπου

Τελευταία ενημέρωση: 14-06-2015

Ο ιστότοπος μας δεν είναι πια υπό κατασκευή   !*

Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι έχει φτάσει στην τελική του μορφή. Συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εμπλουτίζεται σταδιακά με τη συμμετοχή των μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας, να διορθώνονται οι ατέλειες του (που πάντα θα υπάρχουν), ώστε να καταφέρει να είναι "ζωντανός" και να εξυπηρετήσει τον σκόπο του.

Σκοπός του δεν είναι ούτε απλά να υπάρχει, ούτε να υποκαταστήσει τις πύλες ενημέρωσης, επικοινωνίας, δημοσίευσης περιεχομένου ή κοινωνικής δικτύωσης του παγκόσμιου κυβερνοχώρου.

Η φιλοδοξία είναι να γίνει μία αμφίδρομη πύλη ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών του λυκείου μας, κυρίως για τις ώρες εκτός σχολείου, αλλά και να αποτελέσει ένα διδακτικό εργαλείο στα χέρια των τελευταίων και ένα εργαλείο εκφρασης στα χέρια των πρώτων. Εννοείται, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο επικουρικά και μόνο μπορεί να λειτουργήσει.

Η φυσική ανθρώπινη επικοινωνία και ο καθημερινός αγώνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην τάξη δε μπορεί ποτέ και με τίποτα να υποκατασταθεί (κι ας υπάρχουν κάποιοι "ειδήμονες", που ούτε σε τάξη έχουν μπει, ούτε με την τεχνολογία έχουν σχέση, που "ευαγγελίζονται" μία "ψηφιακή πανάκεια" για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα). 

Σκοπός, επίσης, του ιστότοπου μας είναι να καταγράψει τη σχολική μας ιστορία στο πέρασμα των σχολικών ετών, όπως επίσης, εξίσου σημαντικό, να εξυπηρετήσει τη φιλοσοφία του παγκόσμιου ιστού, της απόλυτης ελευθερίας έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.

Ο ιστότοπος μας φιλοξενείται στους εξυπηρετητές του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου  (www.sch.gr), για αυτό και η διεύθυνση του  lyk-n-moudan.chal.sch.gr είναι λίγο "περίεργη",  αφού προκύπτει από τα αρχικά της σχολικής μας μονάδας και του νομού μας. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο συχνά - πολύ συχνά, δυστυχώς - ο ιστότοπος μας αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας και διασύνδεσης, αφού το ΠΣΔ έχει το "βαρύ" έργο να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει όλες τις μονάδες της χώρας. Μπορείτε να δείτε τα στατιστικά επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας πατώντας εδώ (ΠΣΔ) και εδώ (statcounter).

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος έχει δημιουργηθεί με καθαρό πρωτότυπο κώδικα (HTML, PHP και MySQL), χωρίς να βασίζεται σε κανένα σύστημα CMS (π.χ. Joomla! ή Wordpress), πράγμα που σημαίνει ότι έχει το μεράκι του "χειροποίητου" και δεν ενσωματώνει την αυτοματοποιημένη "τελειότητα" (αλλά και την "ακατάσχετη φλυαρία") αυτών των συστημάτων.

Έχει γίνει εντατική προσπάθεια να χρησιμοποιούνται πρωτότυπες εικόνες και υλικό μέσα από το σχολικό μας περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης και της βασικής γραμματοσειράς επικεφαλίδων, AGM, που είναι 100% πρωτότυπη.  Όπου αυτό δεν ήταν δυνατό, έχουν χρησιμοποιηθεί πόροι (εικόνες, βίντεο, κώδικας, πληροφορίες), για τους οποίους δίνεται η δυνατότητα χρήσης για εκπαιδευτικούς και μη εμπορικούς σκοπούς, από ιστότοπους που αναφέρονται στην ενότητα Σύνδεσμοι -> Πόροι Ιστότοπου. Η γραμματοσειρά του σώματος των σελίδων του ιστότοπου είναι η OpenSans, η οποία θεωρείται ιδανική επιλογή για την ευκρίνεια που παρέχει, ειδικά σε mobile περιήγηση. Επίσης, έχει γίνει προσπάθεια, ώστε η αλληλεπίδραση με τον χρήστη να είναι όσο το δυνατον πιο φυσική με τη χρήση της μεταφοράς του σχολικού μας περιβάλλοντος. 

Στην περιοχή εγγεγραμμένων μελών - χρηστών μπορούν να εγγραφούν μόνο οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας με ταυτοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμα και αριθμούς μητρώου) και δίνεται η δυνατότητα δημοσίευσης περιεχομένου και θέασης φωτογραφιών από τη σχολική μας ζωή. Να σημειωθεί, ότι για να δημοσιευτεί ο,τιδήποτε στον ιστότοτοπο, απαιτείται έγκριση από τον υπογράφοντα Διαχειριστή σε συνεννόηση, φυσικά, με τη Διεύθυνση του σχολείου, εκτός της περίπτωσης των καθηγητών μας, οι οποίοι μπορούν να αναρτούν υλικό για τα μαθήματα τους χωρίς έγκριση. Η "λογοκρισία" αυτή κρίνεται απαραίτητη, γιατί, αν και η λογική του ιστότοπου είναι να υπακούει στην πλήρη ελευθερία διακίνησης απόψεων και ιδεών, δεν παύει να υπάρχει η ανάγκη ενός ελέγχου, ώστε όλα όσα δημοσιεύονται να έχουν σχέση και μόνο με την εκπαιδευτική φύση του.

Έτσι, για τη δημοσίευση φωτογραφιών, τηρείται (δυστυχώς και αναπόφευκτα) μία αρκετά περιοριστική πολιτική σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (βλ. σχετική ανακοίνωση). Για αυτόν το λόγο, σε δημόσια θέα προβάλλονται μόνο φωτογραφίες ρετρό και σχολικών (δημόσιων) εκδηλώσεων, καθώς και διάφορα βίντεο από τις δραστηριότητες μας, ενώ οι υπόλοιπες φωτογραφίες από τη σχολική μας ζωή προβάλλονται μόνο στην περιοχή μελών.

Επειδή έχουν υπάρξει αρκετά σχετικά αιτήματα, παλαιότεροι μαθητές ή καθηγητές, ή γονείς μαθητών, που επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη στον ιστότοπο, μπορούν να αποστείλουν σχετικό μήνυμα επιθυμίας είτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του σχολείου mail@lyk-n-moudan.chal.sch.gr, είτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας στη σελίδα επικοινωνίας. Επίσης, οι εγγεγραμμένοι λογαριασμοι των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας που έχουν φύγει από αυτό παραμένουν ενεργοποιημένοι, ώστε όποτε το θελήσουν, να μπορούν να ρίχνουν μια ματιά στο παρελθόν τους στο Γε.Λ. Ν. Μουδανιών.

Υπάρχουν αρκετές σκέψεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του ιστότοτοπου μας, αλλά τελικά αυτό κρίνεται στην πορεία ανάλογα με το βαθμό διείσδυσης του στη σχολική μας κοινότητα.

Όλα τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης ιστού (Firefox, IE έκδοση 8 και άνω, Chrome, Opera, Safari) είναι συμβατά με τον ιστότοπο μας. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ασυμβατότητες με παλαιότερες εκδόσεις του Internet Explorer και έχει γίνει, πραγματικά, κουραστική η υποστήριξη των παλαιότερων εκδόσεων του. Έτσι, προτείνεται η χρήση του Mozilla Firefox ή του Google Chrome, κι αυτό γιατί ο ιστότοπος χρησιμοποιεί τεχνικές επικαλυπτόμενων φύλλων μορφοποίησης (CSS3), που δεν υιοθετούνται πλήρως από τoν Microsoft Internet Explorer. Επίσης, χρησιμοποιούνται σενάρια εντολών javascript, οπότε πρέπει η σχετική επιλογή javascript στον φυλλομετρητή να είναι ενεργοποιημένη, ενώ η χρήση flash player έχει εγκαταλειφθεί (εκτός μίας περίπτωσης - του τεύχους της εφημερίδας fys-eye 4, βλ. παρακάτω), σύμφωνα με τις επιταγές της HTML5. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε συνδέσμους για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το σχετικό λογισμικό στον υπολογιστή σας, όπως επίσης και τους συνδέσμους ελέγχου συμμόρφωσης του ιστότοπου με τα πρότυπα HTML5 και CSS3 .

 

Firefox
Mozilla Firefox
Google Chrome
Google Chrome
Opera
Opera
Safari
Apple Safari
Internet Explorer
Internet Explorer
Valid XHTML 1.0 Transitional
 Έγκυρο CSS!

 

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές του 2010 στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμογές Υπολογιστών Β' Λυκείου, με την πρώτη ομάδα ανάπτυξης του ιστότοπου μας να αποτελείται από τους μαθητές Δουμπιώτη Βασίλη, Χριστόφα Πηνελόπη, Τβάισελ Σακίρα, Περόντση Γιάννη, Κολογκούνη Παναγιώτη, Κασίδη Πολυχρόνη, Τσουλναρά Θανάση και Μωυσίδη Φώτη υπό την καθοδήγηση του υπογράφοντος, ενώ ιδιαίτερη μνεια πρέπει να γίνει και για τους συναδέλφους, Βάσω Ζωγραφάκη, Δημήτρη Κουρμπέτη, Στέλιο Καρπάθιο, Κόραβο Φίλιππο και Δημήτρη Ντόλκερα, που υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια με περίσσια θέρμη.

 

Ο υπεύθυνος καθηγητής και δημιουργός του ιστότοπου

Γιώργος Μαλακούδης
Καθηγητής ΠΕ19 Πληροφορικής του ΓΕ.Λ. Ν. Μουδανιών

 

 

* βλ. fys-eye τεύχος 4, σελ.5, "10 Λόγοι για να ΜΗΝ αυτοκτονήσεις την σήμερον ημέραν!"